09124771111-09353394444 علیرضا امیری

09126090256 حسین یحیوی

واردات در ایران

واردات

Rate this post

واردات یعنی ورود کالاهایی که در خارج از محدوده گمرکی کشور تولید و ساخته شده و از طریق تجارت وارد کشور می‌ شود. به بیان دیگر وقتی یک نوع کالا در خارج از کشور تهیه و تولید شده و جهت استفاده داخل کشور وارد می‌ شود، اصطلاحاً به آن واردات گفته می‌ شود.

بدیهی است که هر کشوری همواره نیاز به واردات برخی از کالاها داشته باشد که خود قادر به تهیه و تولید آنها نیست. در چنین حالتی به کشور مبدا صادر کننده و به کشور مقصد وارد کننده می‌ گویند و به اختلافی که بین واردات و صادرات کالا در یک کشور در طول یک سال وجود دارد، تراز تجاری گفته می‌ شود و اگر مقدار واردات بیش تر از صادرات باشد در این حالت تراز تجاری منفی خواهد شد.

از آنجایی که هنگام واردات کالا برخی هزینه‌ های جانبی و اضافی مانند بیمه کالا، هزینه حمل و نقل، تعرفه گمرکی، عوارض و غیره به آن تعلق می‌ گیرد، واضح است که کالاهای وارداتی همواره افزایش قیمت داشته باشند، بنابراین یک کشور تنها زمانی این هزینه‌ های اضافی جهت واردات را قبول می‌ کند که در خصوص کالاهای وارداتی یک یا چند شرط زیر صادق باشد:

امکان تولید کالای مورد نظر در داخل کشور وجود نداشته باشد یا در صورت تولید جوابگوی نیاز مصرف کننده نباشد.

کیفیت کالاهایی که در داخل کشور تولید می‌ شود کمتر از نمونه‌ های خارجی آن باشد.

هزینه کالاهای خارجی مشابه کمتر از نمونه‌ های داخلی آن باشد.

واردات

مراحل واردات کالا

برای واردات هر نوع محصول و یا کالایی همواره باید شرایطی را پشت سر بگذارید و این کار مطابق با قوانین و مقررات کشور انجام شود، مثلاً شما تنها زمانی مجاز به واردات یک نوع کالا هستید که کارت بازرگانی داشته باشید.

این کارت توسط اتاق بازرگانی و زیر نظر وزارت سمت صادر می شود، سپس باید مراحل زیر را به ترتیب جهت واردات کالا بگذرانید:

  1. ابتدا باید مشخص کنید کالای مورد نظر شما در کدام یک از کشورها تولید و عرضه می‌ شود‌.
  2. طی بررسی کردن کیفیت، قیمت، شرایط حمل و نقل کالا، قوانین تجارت، کشور مناسب جهت خرید را انتخاب کنید.
  3. در داخل کشور نیز باید تامین کننده تجاری فعال را پیدا کنید.
  4. با تامین کننده‌ های مختلف وارد مذاکره شده و بهترین گزینه را برای خود انتخاب کنید.
  5. سعی کنید با تامین کننده به توافق کامل در خصوص خرید کالا دست پیدا کنید.
  6. قرارداد رسمی جهت خرید کالا را تنظیم کرده و پروفرمای خود را دریافت کنید.
  7. با ثبت کردن سفارش کالا به صورت آنلاین مجوز وزارت بازرگانی برای دریافت واردات را دریافت کنید.
  8. یک روش مناسب جهت حمل و نقل و انتقال کالا به داخل کشور را انتخاب کنید.
  9. کالای مورد نظرتان را از طریق یک شرکت بیمه معتبر بیمه کنید.
  10. با انجام دادن فرایندهای قانونی جهت ترخیص کالا محصول مورد نظر را در گمرک تحویل بگیرید.

در واقع با پشت سر گذاشتن و رعایت کردن مراحل فوق شما مجاز هستید که واردات کالا را به داخل کشور انجام دهید. البته هر کدام از این مراحل مشکلات و چالش‌ های خاص خودشان را دارند که باید با آن ها آشنایی کامل داشته باشید.

از طرفی می‌ توانید از شرکت‌ های تجاری بین‌ المللی جهت واردات کالا کمک بگیرید که فرایندهای مختلف واردات را برای شما آسان‌ تر می‌ کند.

مراحل واردات

انتخاب صحیح کالای وارداتی

مهم‌ ترین اصل جهت سودآوری بالا در حوزه واردات، انتخاب کردن کالای مناسب است. به طوری که اگر شما حتی کلیه مراحل و فرایندهای واردات را به درستی انجام داده باشید، اما کالای درستی را جهت واردات انتخاب نکرده باشید، در این صورت شانس سودآوری و رونق کسب و کار شما کاهش پیدا می‌ کند.

بنابراین جهت انتخاب کالای مناسب برای واردات موارد و نکات اساسی زیر را در نظر داشته باشید:

  1. شناخت بازار وارداتی

در وهله نخست شما باید بازار واردات را شناسایی کنید. برای این کار پیشنهاد می‌ کنیم طبق آمارهای رسمی کالاهای وارداتی اصلی را شناسایی کرده، سپس از بین آن ها کالای مورد نظر را انتخاب کنید.

در این حالت اگر بتوانید نیازهای آینده بازار را با دقت شناسایی کنید، قطعاً در حوزه واردات دست پیش را گرفته‌ اید و شانس کسب سود شما در این حالت بالاتر خواهد رفت. البته در این گونه تصمیم گیری‌ ها ریسک بسیار بالایی وجود دارد.

  1. بررسی تعرفه‌ های گمرکی و قراردادهای تجاری

قراردادهایی که در سطح دولت‌ ها امضا می‌ شوند، جهت تصمیم گیری برای تجارت مناسب بسیار موثر هستند.

چون بر طبق چنین قراردادهایی بسیاری از تعرفه‌ های گمرکی کاهش پیدا می‌ کنند و این موضوع با افزایش سودآوری و کاهش هزینه‌ های سربار جهت واردات همراه می‌ باشد. در نتیجه وارد کننده می‌ تواند کالای مورد نظر را با قیمت مناسب و حاشیه سود بیش تر وارد بازار کند.

  1. تحقیق در خصوص بازارهای محلی

به عنوان یک وارد کننده باید به این موضوع آگاهی داشته باشید که کالای مورد نظر شما برای چه نوع بازاری و چه گروه سنی مناسب‌ تر است و حتماً باید برای نیازهای گروه‌ های سنی مختلف تحقیق داشته باشید.

از سختی‌ هایی که این مرحله از واردات همواره با آن مواجه است این است که نیازهای بازار هدف مدام دچار تغییر و تحول می‌ شود، بنابراین لازم است که جهت به دست آوردن یک نتیجه درست بازارهای محلی را مورد بررسی قرار دهید.

طی این روند اگر بتوانید بازار را به درستی شناسایی کرده و کالای ضروری آن را وارد کنید، قطعاً به سودآوری بالایی دست خواهید یافت.

  1. همکاری با تامین کنندگان

وقتی وارد یک بازار کشور خارجی جهت خرید کالای مورد نظر می‌ شوید، بهتر است به دنبال شرکای مطمئنی نیز باشید. شرکایی که بتوانید با آن ها به صورت بلند مدت همکاری داشته باشید.

واضح است که یک رابطه تجاری بلند مدت می‌ تواند منافع هر دو طرف را تضمین کرده و بسیاری از هزینه‌ های واردات را برای آن ها کاهش دهد که نقش موثری در موفقیت شما داشته باشد.

  1. نحوه قیمت گذاری کالاهای وارداتی

از مهم‌ ترین موضوعاتی که در حوزه واردات مطرح می‌ شود، برآورد قیمت کالا و نحوه قیمت گذاری آن است. بر این اساس شما باید بتوانید کلیه هزینه‌ های جانبی مرتبط با واردات را در نظر گرفته و مطابق با آن ها قیمت گذاری کالای وارداتی خود را انجام دهید. مواردی که جهت تامین تعیین قیمت کالای وارداتی موثرند، عبارتند از:

  1. نرخ تبدیل کردن ارز خارجی به ریال
  2. هزینه‌ های خرید کالا
  3. هزینه حمل و نقل و انتقال کالا
  4. هزینه بیمه
  5. مالیات بر ارزش افزوده
  6. حقوق و عوارض ورودی کالا
  7. تعرفه‌ های گمرکی کالا
  8. هزینه‌ های دریافت مجوزهای لازم
  9. ثبت سفارش کالا

این موارد در واقع از اساسی‌ ترین و مهم‌ ترین عواملی محسوب می‌ شوند که در تعیین قیمت کالاهای وارداتی نقش موثری را اعمال می‌ کنند.

البته در کنار این موارد گزینه‌ ها و موارد دیگری نیز وجود دارند که تحت عنوان سیف نامیده می‌ شوند که نظارت کافی بر مجموع هزینه‌ های حمل و نقل، قیمت خرید کالا و بیمه دارد.

به بیان دیگر قیمت محصول نشان دهنده قیمت یک کالا تا رسیدن به گمرک کشور است و در نهایت نیز با محاسبه کردن هزینه‌ های ذکر شده و هم چنین با توجه به کشش بازار درصد معین و مشخصی سود به قیمت کالا افزوده شده و قیمت نهایی آن مشخص می‌ شود.

مراحل واردات در ایران

اصلی‌ ترین کالاهای وارداتی به کشور

با نگاهی به آمار و ارقام گمرک کشور مشخص می‌ شود که چه نوع کالاهایی بیش ترین نرخ واردات در کشور را داشته‌ اند.

از طرفی برخلاف سبد صادراتی که در کشور وجود دارد و بیش تر محصولات خام و مواد اولیه هستند، در حوزه واردات معمولاً کالاهای نهایی و مصرفی مطرح می‌ شوند، البته در زمینه خوراک و مواد غذایی، واردات مواد اولیه مانند ذرت، جو، گندم، سویا و کنجاله مطرح می‌ شود، اما دیگر موادی که معمولاً در سبد کالاهای وارداتی کشور قرار می‌ گیرند، عبارتند از:

  1. تجهیزات برقی
  2. لوازم خانگی
  3. ماشین آلات
  4. محصولات نباتی
  5. روغن‌ های حیوانی و گیاهی
  6. فلزات پایه
  7. محصولات شیمیایی
  8. نوشابه
  9. تنباکو
  10. مواد غذایی
  11. پلاستیک و لاستیک
  12. لوازم یدکی و وسایل نقلیه
  13. پوشاک
  14. تجهیزات و ابزار دقیق
  15. محصولات معدنی
  16. کاغذ و خمیر چوب

البته در خصوص واردات به کشور به علت وجود تحریم‌ ها همواره مشکلاتی بر سر راه وارد کنندگان وجود دارد و همین موضوع موجب شده است که در بیش تر مواقع کشور دارای شریک تجاری باشد تا وارد کننده بتواند کالاهای اساسی و مورد نیاز را وارد کشور کند که در این خصوص کشورهایی مانند چین، امارات، ترکیه، روسیه و هند به عنوان شرکای تجاری مطرح کشور معرفی می‌ شوند.

البته هنگام انتخاب کردن یک کشور به عنوان شریک تجاری حتماً باید پیچیدگی‌ ها و شرایط حاکم بر موضوع جابجایی پول را جهت پرداخت هزینه‌ ها در نظر داشته باشید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *